Aké farby zvoliť na fotenie?

Pri fotografii je farba oblečenia rovnako dôležitá, ako svetlo a pózovanie. Zle vybratá farba oblečenia vie poriadne pokaziť fotku. V dnešnom článku si preto povieme, ktoré farby sú na fotografovanie vhodnejšie a ktoré naopak nie sú vhodné.

Všeobecné hlavné pravidlo je, že je lepšie mať na sebe oblečené tmavšie farby, aby na fotografii vynikla Vaša tvár. Ale nie vždy je to pravidlom, hlavne keď sa fotografujete na čiernom pozadí, vtedy napríklad čierna nie je vôbec vhodná farba a je lepšie zvoliť radšej svetlé tóny. Všeobecne odporúčame radšej mať so sebou aj dve tričká v deň fotografovania, jedno svetlejšie a jedno tmavšie, a podľa pozadia ktoré fotograf k fotografovaniu použije, si vyberiete to ktoré je lepšie. Tak poďme na konkrétne farby.

 

Biela, svetlé a pastelové farby - biela je veľmi neutrálna farba a vyzerá dobre na väčšine ľudí. Je čistá a jednoduchá a tým aj na fotografii pôsobí jednoducho. Tiež dobre kontrastuje s rôznymi farbami pozadí. Mnoho ľudí má však názor, že biela zväčšuje, takže treba zvážiť aj tento fakt keď sa budete pre ňu rozhodovať.

 

 

 

Čierna a tmavé farby - čierna je ďalšia klasická voľba. Často sa vraví, že čierna zoštíhľuje, takže preto býva hlavnou voľbou množstva ľudí. Vďaka čiernej a ostatným tmavým farbám vynikne vaša tvár na fotografii omnoho viac než v svetlých farbách, a čierna tiež dobre kontrastuje s farebnými pozadiami.

 

 

Výrazné farby - to sú farby ako slniečková žltá, trávová zelená, výrazne modrá a podobne. Ak sa dá, snažte sa im vyhnúť. Tieto farby vedia byť rušivé, hlavne keď obsahujú aj nejaký vzor. Častý problém pri týchto farbách je ten, že farba trička sa vám odráža na tvári a tým pádom máte odraz farby ako fľaky na krku, zospodu tváre, nosa a uší, teda na miestach kde má byť proste iba tieň. Zelená je dvojnásobné zlá farba už len kvôli tomuto odrazu, pretože tí, čo ju majú na sebe vyzerajú na fotke choro, plus ak fotograf fotí na zelené pozadie (to je to, kde sa potom dajú meniť farby a obrázky), tak tričko sa s pozadím splýva a ťažko sa s tým potom pracuje v produkcii.

To by boli základné tipy k oblečeniu, v nasledujúcom článku sa budeme venovať vizáži a vlasom.