Kompozícia? Čo je to?

Už sme si o kompozícii trošku povedali v predošlých článkoch, napríklad ako mať správne horizont, niečo o uhloch a pravidle tretín. Dnes si prejdeme ešte možnosti kompozície, aby vaše fotografie boli iné, zaujímavé a hlavne vyzerali dobre.

1. negatívny priestor - je to priestor okolo fotenej osoby. Využitie negatívneho priestoru znamená to, že väčšina fotky je akoby prázdna, a osoba ktorú fotíte, je len na malej časti fotografie. 

2. odrazy - ak má vaša škola vonkajší bazén, jazierko či fontánku, alebo jednoducho stačí že je po daždi a pred školou sa vytvorila mláka, ktorá sa na odraz dá využiť, tak do toho. Odfoťte školu aj s odrazom, alebo len odraz, prípadne skúste využiť iné odrazové plochy ako je zrkadlo, sklo, sklíčko slnečných okuliarov a podobne. Takéto fotografie sú veľmi efektné.

3. čiary - čiary vo fotografiách vedú naše oči k sledovaniu nejakého predmetu/osoby. Napríklad ak niekto stojí na ceste, tak odfoťte aj cestu vedúcu k osobe a tým vytvoríte cestu aj pre Vaše oko, ktoré bude vedené k osobe na fotke.

 

 

  

 

 

 

4. symetria - je skvelé ak chcete nafotiť aj priestory školy, knižnicu, triedy a podobne. Ide o to, aby bolo všetko na fotografii takýchto priestorov symetrické - zrkadlové.

V nasledujúcom článku si povieme trošku o nastaveniach Vášho telefónu.