Poďme zlepšiť fotografie z telefónu ešte o trochu viac

Tento článok môže byť trochu technickejší než tie predošlé, ale výsledok bude stáť za to. Fakt nepotrebujete nadupaný fotoaparát na to, aby ste spravili skvelé fotky zo školských akcií a naozaj vám stačí len váš mobilný telefón. 

Tak sa poďme pozrieť na to, čo sa s tou malou škatuľkou ešte dá robiť.

1. Nastavte si čo najvyššie rozlíšenie - podľa druhu telefónu sa tieto nastavenia nachádzajú buď priamo v aplikácii fotoaparátu alebo v nastaveniach telefónu.

2. Pri fotení používajte mriežku - tá sa dá zapnúť priamo v aplikácii fotoaparátu a pomôže vám aj so správnym horizontom a tiež s umiestnením ľudí a vecí na fotografii. 

3. Pravidlo tretín - keď už máte mriežku spustenú tak sa to ľahšie predstavuje, aj vysvetľuje. Mriežka vám rozdeľuje display na tri horizontálne a tri vertikálne tretiny. Keď napríklad fotíte západ slnka a nádherne sfarbenú oblohu, tak by ste mali dodržiavať to, že horizont bude len na spodnej horizontálnej - vodorovnej tretine a na zvyšných dvoch bude západ slnka a obloha. Ďalej vďaka mriežke nám vzniknú štyri body kde sa tie čiary pretínajú a tie sa využívajú na umiestňovanie dôležitých prvkov fotky - napríklad osoba či objekt ktorú budete fotografovať.  

4. Uhly - ak ste čítali náš prvý článok, spomeniete si, že vás v ňom od uhlov v kompozícii odhovárame. Ale nie sú uhly ako uhly. Tie v prvom článku sú o tom, aby fotka nebola nakrivo, aby bol horizont rovný keď fotíte väčšiu scenériu. Tu hovorme o iných uhloch. Napríklad, keď fotografujete dieťa, nefoťte ho zo svojej bežnej výšky, kľaknite si k nemu a foťte ho z jeho "detskej" výšky, bude to zaujímavejšie. 

Dúfame, že sme vás príliš nezahltili. Niektoré veci možno znejú zložitejšie, ale keď to vyskúšate, uvidíte, že to nie je také zložité a nebudete mať problém použiť všetko čo ste sa naučili priamo v praxi.