Nie je póza ako póza

Pózovanie je veľmi dôležité pri fotke. Niektorí ľudia majú názor, že veď fotka má byť prirodzená. Súhlasíme, ale len čiastočne. Keby nechajú všetci fotografi pózovanie na režim prirodzenosti, všetci by sme boli na fotkách zhrbený, s vypučenými bruchami a dvojitými bradami... Pózovanie je na to, aby človek vyzeral na fotke čo najlepšie, nie čo najneprirodzenejšie, takže má svoj zmysel a nie je to len výmysel fotografov. 

Pózovanie nás robí na fotke krajšími, štíhlejšími a prirodzenejšími než póza "tvár sa prirodzene". Napríklad, už len to že niekomu poviete aby sa vystrel mu pomôže než keby bol "prirodzene" zhrbený na fotke. Tak si poďme prejsť tipy, ako vyzerať na fotke lepšie vďaka pózovaniu.

1. vystretý chrbát - keď si sadnete, automaticky sa trošku prihrbíte, nerobte to. Posaďte sa a vystrite chrbát, ale nie tak, akoby ste prehltli pravítko, ale len jemne, ako keď si chcete trošku ponaťahovať chrbát. Ramená môžte trošku zatlačiť dozadu a tým vypnete hruď prirodzene, nie ako keď napríklad zadržíte dych alebo skúsite proste len fyzicky vypnúť silou mocou hruď. 

2. otočka od objektívu do strany - je lepšie na fotke nemať telo otočené do fotoaparátu ale pootočiť ho troška do strany. Budete tak vyzerať štíhlejšie. Či už sa otočíte aj o 90° od fotoaparátu alebo menej, vždy to je lepšie než sedieť priamo proti fotoaparátu. Samozrejme, len telom, tvár majte vždy otočenú na fotoaparát. 

3. nezakláňať sa - či už do strán, alebo dozadu, seďte rovno alebo sa nakloňte trošku k fotoaparátu, nie od neho ani do bokov. Ak sa nakloníte do boku, budete na fotke krivo a budete vyzerať pokrútene. Ak sa nakloníte dozadu, automaticky bude spodná časť vášho trupu vyzerať väčšia, pretože bude bližšie k objektívu než vaša tvár, nehovoriac o tom, že budete mať trošku zaklonenú hlavu, menšie oči a celkovo nebudete na fotke vyzerať lichotivo. Buď seďte rovno alebo sa trošku nakloňte dopredu, tak vynikne vaša tvár a všetka pozornosť pôjde na ňu.

4. ruky - pri jednoduchých ročenkových portrétoch je ideálne nechať ruky položené na stehnách, prípadne ak chcete skúsiť trošku výraznejšie pózy, tak chalani sa môžu skúsiť trochu predkloniť a oprieť si predlaktie alebo dlaň o miesto tesne nad kolenom. Baby môžu zas skúsiť výraznejšiu otočku do boku, kde rameno príde k ich tvári a fotografia potom vyzerá ženskejšie.