Fotíme školské akcie telefónom, jednoduché základné tipy, ktoré Vám pomôžu zlepšiť Vaše fotky (prvá časť)

V dnešnej dobe je ľahké niečo odfotografovať, ale treba dbať aj na to, ako ten výsledok vyzerá, hlavne keď sa môžu výsledné fotky objaviť napríklad v školskej ročenke. Dnes si povieme úplne základné tipy ako vylepšiť fotografie vytvorené mobilným telefónom.

1. Čistá šošovka - toto je úplný základ! Šošovka je to, čím sa samotná fotografia fotí, čiže na zadnej strane vášho telefónu je to ten ten zadný krúžok - fotoaparát. VŽDY ho treba pred fotením utrieť - či už okrajom trička, rukavicami alebo vreckovkou; veľmi to pomôže. To isté platí aj o prednom fotoaparáte na "selfie-čka", pretože pri telefonovaní sa nám predný fotoaparát dotýka ucha a preto je predný fotoaparát vždy špinavý a zamazaný. Ak si ho nevyčistíte, môžu z toho vzniknúť škaredé fotky, rozmazané, s rôznymi fľakmi... niekto si povie, že "umelecké". Nie, na tom nie je nič umelecké. Fakt. 

2. Žiadne selfie-čka - áno áno, v prvom bode sme písali o prednom fotoaparáte, ale to skôr pre informáciu. Do ročenky sú lepšie skupinové fotografie, ktoré sú nafotené niekym iným. Poproste niekoho z druhej triedy aby vás spolu odfotil. Môže to byť aj v štýle selfie a aj z toho istého uhla, ale hlavne nech vás odfotí zadným fotoaparátom na telefóne, pretože ten predný má často omnoho menší čip a tým pádom má aj fotografia menšiu kvalitu.

3. Zoom je tabu - keďže fotoaparát disponuje len digitálnym zoom-om, znamená to, že čím viac použijete priblíženie, tým horšia bude kvalita fotografie, pretože v skutočnosti len vyrezávate pixely z fotografie. Lepšie spravíte, keď namiesto zoom-u prídete k fotenému objektu bližšie. 

4. Rovný horizont - fotografia by mala byť fotená tak, aby bol horizont rovný, takže buď budete fotiť na výšku alebo na šírku, bez žiadnych šikmých uhlov. Tie vyzerajú dobre len v telefóne, ale v počítači a na iných médiách, kde sa nedá otočiť celý monitor to dobre nevyzerá.

V ďalšom článku si povieme aj o ďalších jednoduchých tipoch ako zlepšiť fotografie bez zložitých technických vedomostí ohľadom fotografie.