Fotíme školské akcie telefónom, ďalšie jednoduché tipy na zlepšenie Vaších fotiek (druhá časť)

Takže, v predošlom článku sme si už čo to povedali, čo robiť aby ste fotografovali kvalitnejšie fotky. Dnes si k ním pridáme ešte pár tipov.

1. Vždy je lepšie použiť obe ruky - tým myslíme držať fotoaparát/telefón v dvoch rukách pre lepšiu stabilitu. Snáď k tomu nemusíme dodávať, že jednou rukou a za pochodu fotografovať nie vždy dopadne pozitívne, takže sa naozaj oplatí zastaviť, chytiť telefón oboma rukami a fotiť.

2. Blesk nie je náš kamarát - vieme, všetci máme nastavený blesk na automatiku, ale v 99% prípadoch sa to neoplatí. Nielenže budú mať všetci fotení červené oči, ale aj ostré nepríjemné tiene a priesvietené fľaky tam, kde je pokožka trochu mastnejšia. Preto odporúčame, pokiaľ nefotíte v noci alebo v úplne tmavom priestore, nepoužívať blesk. Vo veľkom priestore aj tak zanikne a je ním osvetlené len to čo je najbližšie a to čo je ďalej, napríklad javisko, zostane aj tak tmavé. 

3. Burst mode naopak kamarát je - to znamená fotiť veľa záberov za sebou. Tento spôsob fotenia je najlepší pri fotení športov, tancov a podobných pohyblivých aktivít, kde je ťažké odfotiť len tak určitú 1 konkrétnu tanečnú pózu lichotivo a hneď na prvý krát.

4. Nemusíte vedieť čo HDR znamená, stačí že ho použijete - dobre, povieme si trošku o tom, čo je HDR aby sa nám to ľahšie chápalo. HDR znamená high dynamic range - široký dynamický rozsah, to znamená, že telefón si sám vyráta, ktoré časti obrázku by boli príliš tmavé a ktoré príliš svetlé a trošku tie miesta usmerní, aby vyzerali viac ako v skutočnosti. Takže ak telefón má možnosť zapnúť HDR funkciu, tak si ju určite zapnite.

Takže, toto boli základné tipy ako zlepšiť svoju fotografiu. V ďalšom článku si povieme trošku technickejšie veci ako je využitie svetla, kompozícia a podobne.