Viete akú tému bude mať vaša ročenka?

Téma ročenky je dôležitým prvým krokom pri vytváraní ročenky. Téma je hlavnou ideou alebo myšlienkou, na ktorej sa zakladá celkový výzor a dizajn ročenky. Je dôležité si teda hneď na začiatku tvorby ročenky premyslieť, ako by mala vyzerať a akej téme sa venovať. Vďaka určeniu si témy viete pri tvorbe ročenky selektovať ktoré texty a obrázky použijete, aby sa hodili nielen k sebe, ale aj k téme ročenky. Téma ročenky by vlastne mohla byť čokoľvek, od klasického školského ducha až po súčasnú reflexiu študentského života. Dobre si treba premyslieť čomu sa bude venovať a či váš nápad bude možné aj zrealizovať, aby ste k nemu mali dostatočné množstvo dostupných podkladov. Dobre rozpracovaná téma ročenky by totiž mala obsahovať nasledujúce prvky, ktoré spolu musia ladiť: typ písma, farba, tvar, vzor a textúra. Netreba však zabúdať, že témou by malo byť niečo, čo sa týka všetkých a s čím sa každý môže stotožniť. Prečo je výber témy taký dôležitý? Páčilo by sa vám, keby vaša školská ročenka vyzerala rovnako každý rok, a možno aj rovnako ako ročenka inej školy? Určite nie. Je dobré sa odlíšiť a byť originálnym, zaujímavá ročenka bude pre všetkých viac atraktívna, ako taká, ktorá je neutrálna, bez ducha a idei.


Nebojte sa témy, jej výber je predsa veľmi zábavná a kreatívna časť tvorby ročenky. Zlá téma neexistuje, každá je dobrá, treba ju však dostatočne vypracovať a rozvinúť, aby bola pochopiteľná :)

Takže, máte už premyslené akej téme sa bude vaša ročenka venovať? Bude to veselá Školská klasika - podkladový riadkovaný papier, farbičky, ceruzky a iné školské potreby, prvácky font písma; modernejšia téma Superhrdinovia - červená a žltá farba ako základné, bodkovaný podklad na stránkach a komixové prvky;